Kvalitet prijema modela U9 nikada nije predstavljao problem, što je tipično za Motorola bazirane telefone. Jačina zvuka koji se isporučuje sa zvučnika je prosečna, tako da vam se neće desiti da propustite poziv kada vam se telefon nalazi u odeći; jačina vibracije je prosečne jačine ili neznatno bolja od proseka.

Mnogima može zvučati čudno ali U9 ne poseduje direktnog konkurenta. U ovu grupu se ne mogu ubrojati niti Sony Ericsson Z610i niti Z750i, iako poseduju sličnu završnu obradu, plastiku i stil. Ovi telefoni su suviše različiti po pitanju dimenzija i namenjeni su potpuno drugačijoj publici. Nećemo gubiti mnogo vremena pokušavajući da nađemo rivala modelu MOTO U9, već je istina da kao što je bio slučaj sa modelom PEBL konkurenata nema. Što se tiče indirektne konkurencije, to bi mogao da bude bilo koji telefon na preklop namenjen ženama.

Slično kao i PEBL, ovo je veoma dobar model koji nema stvarnu nameru da zaposedne vrhove lista prodaje. Međutim njegovi vlasnici će takođe izvući korist iz ove činjenice – uređaj neće biti sveprisutan a ipak dolazi od poznatog i priznatog proizvođača. I treba imati na umu još nešto – U9 nije isključivo muzički telefon – njegovo pozicioniranje je načinjeno za ovo naročito rešenje.

Učeći na greškama prethodnih modela kada je u pitanju politika cena, Motorola je izvukla pouke. Ovaj uređaj će se naravno po početku prodaje prodavati po ceni koja nije realna ali nije ni „bezobrazna“. Ukoliko pogledate politiku kompanije kada su u pitanju bila najnovija i najbolja rešenja kompanije Motorola uočićete da je kompanija po njihovom pojavljivanju lansirala cene koje su bile voema visoke i želela da iz njih izvuče maksimum u prvim danima prodaje, dok je sada donekle napustila ovaj pristup. Suština je da kompanija nije želela da joj se pojavi situacija koja je bila sa modelom PEBL, koji se na kraju prodavao po ceni koja je veoma niska za jedno takvo modno rešenje.