[ Generalna ] 16 Novembar, 2008 02:55

Motorola Z8 je izrađena kao pionir nove linije u Motorola-inom opsegu. Do sada je kompanija imala proizvode ojačane Symbian-om, kao što su Motorola A920, Motorola A925, Motorola A1000. Tako da ne možemo reći da je ovo prvi ovakav proizvod ali možemo reći da je veoma jedinstven. Do sada je zvanično predstavljanje bilo praćeno debatom o pozicioniranju modela i o tome da li je potez bio dobar ili ne; ili da li je bilo bolje odmah predstaviti poboljšanu verziju ili ne. Sudbina uređaja bila je veoma neizvesna.


Zvučaće čudno, ali Z8 nema nijednog direktnog konkurenta. Koji je razlog za to? Telefon nudi čudan, jedinstven dizajn, stoga je ovo logično. Sa druge strane, modelu Z8 nedostaje radio, kamera mu svakako nije vrhunska i poseduje osnovni set karakteristika sa neznatno izmenjenim ekranom režima mirovanja, a da ne pominjemo nepsotojanje ekrana osetljivog na dodir. Na primer, Sony Ericsson P1i će, istina stići na tržište nešto kasnije i prodavaće se za istu sumu novca, ali ima i jasne prednosti u odnosu na precenjenu Motorloa-inu ponudu.

U svetlu današnje različitosti opsega telefona koji nudi kompanija Nokia, gotovo svako može da pronađe telefon po svom ukusu. Ovde nećemo Z8 suočiti ni sa jednim specifičnim modelom, jer jednostavno Z8 nema direktnih konkurenata ali ćemo navesti njegove osobine:
Jedan od najživljih i svetlijih ekrana;
Jedinstvena forma, svež dizajn;
Brojna unapređenja koja donosi UIQ 3.1 intterfejs;
Poboljšani iTAP sistem uosa teksta.

Toliko u privlačnim detaljima koje nudi Motorola Z8; ostale specifikacije nisu ništa drugo nego uobičajene. Na primer Nokia 5700 svoj adut ima u muzici, čak i ako je rešenje koje nudi prosečan kvalitet zvuka. Podrazumevane slušalice imaju mnogo uticaja na ovakav zaključak. Ovaj primer mnogo toga objašnjava – glavne crte privlačnosti modela Z8 ne daju ništa naročito korisniku – u suštini u pitanju je više osnova za kompanijine buduće pokušaje. Prema ovakvom stanovištu MOTO Z8 je prvi uređaj u svojoj vrsti. Do kraja 2007-me videćemo naslednika ovog modela sa novom kolor šemom, poboljšanim specifikacijama (kamera, memorija, brzina interfejsa) što Z8 čini samo modelom koji je trenutno najbolji ali i kandidat za zaborav. Ne psotoji šansa da ovaj model ima naročito dug životni ciklus i proizvođač je svestan toga, pa će nam 2008-ma doneti 7 ili 8 Motorola brendiranih modela koji poseduju UIQ, što ukazuje da kompanija zaista postaje ozbiljna po ovom pitanju.

Z8 je zaista privlačan proizvod, ali smao za one koji se oduševljavaju ovakvim modelima. Bez sumnje, u pitanju je telefon koji je dizajniran da bude temelj, prvi model u svojoj klasi, ali zar ne kupujemo telefone da bismo ih koristili. Stoga je bolje da sačekate kraj ove godine i zgrabite primamljiviju ponudu za isti novac. Kada sve sabere i oduzme ciljna gruupa ovog modela će obuhvatati korisnike koji cene tehničke inovacije kao i delom mlade koji vole da imaju blještave novitete.

[ Generalna ] 16 Novembar, 2008 02:30
Sve u svemu, ovaj model nije u rangu ostalih telefona ove kategorije. Muzički deo je trostrukog nivoa, postoji reprodukcija mp3 formata a ograničenja nisu striktna. Jačina tona je viša nego obično. Midi fajlovi se reprodukuju u vidu 64-glasovnih polifonih melodija i zvuče veoma dobro. Vibracija je prosečna ili čak i malo jača. Jačina zvučnika je dovoljna tokom čitavog razgovora. Zbog nedostatka čipseta EDGE nije obezbeđen kod telefona koji su bili deo prvobitne isporuke. Druga nepovoljnost je to što GoForce 4200 radi samo kada radi i kamera. Inženjeri koji su se bavili razvojem nisu imali vremena da dovrše softver i kao rezultat toga grafički akcelerator nema nikakvu upotrebu, a ni sama kompanija nije stavljala akcenat na njega pri predstavljanju ovog telefona. Postoje planovi za realizaciju kompletne podrške za grafički čip, koji će obezbediti veće performanse i za 2D i za 3D aplikacije. Oni koji su već kupili ovaj model imaće problema sa obnovom softvera i uključivanjem akceleratora. Iz tog razloga je Motorola V3x samo osrednje rešenje, model za testiranje novih tehnologija i novih aplikacija. Uprkos tome, model je zanimljivo i jeftino UMTS rešenje. Ovaj model telefona je zanimljiv zbog opšte funkcionalnosti, dobrog ekrana i odsustva direktnih konkurenata. Siemens SXG75 bi mogao da bude jedini konkurent. Direktnim poređenjem ova dva telefona i njihovih funkcija dolazimo do saznanja da je Siemens-ov proizvod lošiji i ima višu cenu.
[ Generalna ] 16 Novembar, 2008 02:16
Motorola je nastala u Chicago, Ilinois kao Galvin Manufacturing Corporation još 1928. godine. Ime Motorola je usvojeno 1930. godine kada je kompanija započela proizvodnju radio aparata za automobile. Ime je izvedeno iz kombinacije reči "motor" i "Victrola".
[ Generalna ] 16 Novembar, 2008 02:11
Motorola Inc. je Američka multinacionalna kompanija sa središtem u Schaumburg, Ilinosi. To je proizvođač bezične telefonije, projektovanje i prodaju infrastrukture za bezične mreze kao što su bazne stanice i signalna pojašala.
[ Generalna ] 03 Novembar, 2008 12:35
Prvi mobilni telefon koji sam kupio bio je MOTOROLA CD 920! Bilo je to jako davno ali taj telefon je još uvek u "voznom stanju". Od tad pa do danas sam izmenjao dosta telefona ali Motorola je No. 1!
[ Generalna ] 13 Oktobar, 2008 12:32
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.
«Prethodni   1 2